Cluster hodepine / Hortons hodepine

Beskrevet som ulidelig er Hortons hodepine en bankende smerte som varer fra ett minutt til fire timer. Anfallene kan komme fra en til åtte ganger per dag og varer ofte i uker eller måneder for så å plutselig forsvinne. Hortons hodepine kommer ofte tilbake uten forvarsel og for noen kan dette bli en livsvarig lidelse.

Clusterhodepine, også kjent som Hortons hodepine, er en type hodepine som kjennetegnes av ekstremt intense smerteanfall som forekommer i klynger, vanligvis på samme tidspunkt på døgnet, i en periode som varer fra uker til måneder, etterfulgt av en symptomfri periode (remisjon). Denne syklusen kan gjenta seg flere ganger i året. Som regel er smerten sentrert rundt øyet og kan gi rennende øyne og nese.

Symptomer på clusterhodepine inkluderer:

  1. Svært intens smerte: Smerten er ofte beskrevet som en brennende eller skjærende smerte på den ene siden av hodet, vanligvis rundt øyet eller tinningen. Smerten når sitt høydepunkt raskt, vanligvis innen 5-10 minutter etter starten av anfallet.
  2. Korte varigheter: Clusterhodepineanfall varer vanligvis fra 15 minutter til 3 timer, men noen ganger kan de vare opptil 3 timer.
  3. Ensidig smerte: Smerten er vanligvis ensidig, og personen foretrekker ofte å være i bevegelse under anfallet (gå fram og tilbake).
  4. Andre symptomer: Anfallene kan være ledsaget av andre symptomer på den berørte siden, som tåreflod, nesebetennelse, hengende øyelokk, rødhet i øyet eller svette i ansiktet.
  5. Regelmessighet: Clusteranfallene skjer ofte på samme tidspunkt på døgnet, ofte om natten eller kort tid etter at personen har lagt seg.

Årsaken til clusterhodepine er ikke helt forstått, men det antas å involvere en dysfunksjon i hypothalamus, en del av hjernen som regulerer biologiske kroppsfunksjoner, inkludert søvn og sult. En rekke faktorer, inkludert genetikk, kan spille en rolle i utviklingen av denne tilstanden.

Behandlingen av clusterhodepine kan variere basert på hyppighet og intensitet av anfallene. Behandlingsalternativer inkluderer:

  1. Akuttbehandling: Sterke smertestillende midler (som triptaner) kan bidra til å lindre smerte under et anfall. Oksygenbehandling, der personen puster ren oksygen gjennom en maske i noen minutter, kan også være effektivt for å lindre smerte og redusere varigheten av anfallene.
  2. Forebyggende behandling: Langvarig medisinering kan redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av anfallene. Legemidler som kalsiumkanalblokkere, kortikosteroider og litium kan brukes som forebyggende behandling.
  3. Nervestimulering: Nevrostimuleringsteknikker, som dyp hjernestimulering eller sphenopalatine ganglion blokader, kan være nyttige for noen personer med clusterhodepine.
  4. Livsstilsendringer: Unngå kjente utløsere, som alkohol og bestemte matvarer, og oppretthold en regelmessig søvnplan for å redusere sjansene for anfall.

Clusterhodepine er en alvorlig tilstand som krever medisinsk oppfølging. Personen som opplever symptomer som ligner på clusterhodepine, bør søke medisinsk hjelp for en grundig evaluering og riktig diagnose.