Hvis du tror babyen din har et skjevt hode, kan det være nyttig å forstå forskjellen mellom to vanlige tilstander som kan påvirke babyers hodeskjema: plagiocephali og torticollis.
- Plagiocephali: Dette er en tilstand hvor babyens hode blir skjevt eller flat på en side. Dette kan skje når babyen tilbringer mye tid i en bestemt stilling, for eksempel når de ligger på ryggen. En av årsakene til plagiocephali er kalt posisjonell plagiocephali, og det kan forekomme hvis babyen alltid holder hodet i samme stilling når de ligger eller sover, og de får en favorittside. Det er viktig å variere babyens hodeposisjon mens de er våkne og sørge for at de får tummy time når de er våkne og under tilsyn.
- Brachiocephaly: I dette tilfellet blir hele bakhodet flatt.
- Torticollis: Dette er en tilstand hvor babyens nakke muskler er stramme eller skadet, og det begrenser babyens evne til å bevege hodet fullt ut. Dette kan føre til at babyen holder hodet skjevt i en bestemt retning. Torticollis kan behandles med kiropraktikk og øvelser som bidrar til å strekke nakke musklene.
Tidlig intervensjon er viktig fordi babyens skalleform er mest formbar i de første månedene av livet. Kiropraktikk og øvelser kan bidra til å korrigere nakkestivhet og bidra til å forbedre babyens hodeform. Forskning foreligger på at kiropraktisk behandling kan hjelpe til å redusere hode deformiteter gjennom å forbedre barnets evne til å rotere nakken i begge retninger (1).
Hvorfor endrer hodet seg med å ligge på rygg?
Siden spedbarn sover mesteparten av tiden, og om hodeposisjonen ikke varierer, vil den myke skallen bli flatere av kontinuerlig vekbæring i en bestemt posisjon. Problemet oppstår når det først begynner å flates ut, så blir det vanskeligere for barnet å endre posisjon. Ettersom tiden går i en posisjon, blir hodet stadig mer flatt på en side (plagiacephaly) eller hele bakhodet (Brachycephaly).
Hva kan foreldre selv gjøre for å forebygge / behandle?
Legge barnet på magen. «Tummy time» refererer til den tiden babyen tilbringer våken og på magen mens den blir overvåket. Tummy time er viktig for babyens motoriske utvikling og styrker muskler som er nødvendige for å rulle, sitte, krabbe og til slutt gå. Denne øvelsen hjelper også til med å forebygge flatt hode ved å variere babyens hodeposisjon.
Her er noen tips for å gjøre tummy time positivt og trygt for babyen din:
- Start tidlig: Du kan begynne tummy time når babyen er nyfødt, så snart navlestrengen har falt av.
- Korte økter: I begynnelsen kan babyen bare klare noen få minutter på magen om gangen. Gradvis øk lengden på tummy time-økten etter hvert som babyen blir mer komfortabel.
- Variert underlag: La babyen ligge på forskjellige overflater, som et teppe på gulvet eller på brystet ditt. Unngå myke overflater som kan utgjøre en kvelningsfare.
- Leke med babyen: Engasjer babyen med leker, speil eller annet interessant leketøy for å holde babyen motivert til å ligge på magen.
- Gi støtte: Plasser noen myke ruller eller brettede håndklær under babyens bryst og armer for å gi litt støtte og hjelpe babyen til å heve hodet.
- Vær til stede: Alltid tilsyn med babyen mens han eller hun er på magen. Dette reduserer risikoen for kvelning og gir trygghet for både babyen og deg.
- Gradvis progresjon: Babyen kan begynne å vise interesse for å rulle eller krabbe under tummy time. Dette er en naturlig del av utviklingen, så gi babyen muligheten til å utforske.
Tummy time er en viktig del av babyens utvikling, så det er verdt å sette av tid til dette daglig. Husk alltid å gjøre det under tilsyn og på en trygg måte for å styrke babyens muskler og oppmuntre til sunn motorisk utvikling.
Hvor lenge varierer fra barn til barn, men anbefalingen er:
Alder | Minutter per dag |
1 uke | 5 min |
4 uker | 10 min |
8 uker | 20 min |
12 uker | 45 min |
16 uker | 80 min |
Dersom du opplever at barnet ditt ikke liker tummy time, kan det skyldes restriksjoner i nakke, skulder eller rygg. Da er det fornuftig å oppsøke kiropraktor eller fysioterapeut for en undersøkelse.
Referanser:
- Hawk C. Schneider M. Ferrance RJ. Hewitt E. Van Loon M. Tanis L. Best
practices recommendations for chiropractic care for infants, children and
adolescents: results of a consensus panel. JMPT 2009; 32(8):639-647. - «What is tummy time?: is it necessary for newborns? J.Miller, BSc, Phd, and S. Vallone, DC, FICCP. Journal of clinical chiropractic pediatrics.