Cervikogen svimmelhet (Nakkesvimmelhet)

Cervikogen svimmelhet er en type svimmelhet som oppstår som et resultat av problemer i nakken eller cervikal ryggrad. Det er den vanligste formen for svimmelhet. Dette kan inkludere tilstander som nakkeslengskader, cervikal artrose (slitasjegikt i nakken), muskelspenninger i nakken eller andre cervikale ryggsykdommer. Svimmelheten oppstår vanligvis når nakkemuskulaturen, leddbåndene eller nervene blir irritert, noe som fører til følelsen av svimmelhet eller ustøhet.

Symptomer på cervikogen svimmelhet kan variere, men de inkluderer vanligvis:

  1. Svimmelhet eller følelse av ubalanse: Pasienten kan føle seg som om de snurrer eller at omgivelsene beveger seg rundt dem, selv om de står stille.
  2. Nakkesmerter: Smerte eller ubehag i nakken, spesielt på den ene siden, er vanlig.
  3. Hodepine: Cervikogen svimmelhet kan være ledsaget av hodepine, spesielt i bakhodet eller tinningen.
  4. Stivhet: Stivhet i nakken, spesielt etter å ha vært i en bestemt stilling i lengre tid.
  5. Følsomhet for bevegelse: Svimmelheten forverres ofte med visse bevegelser av nakken eller hodet.

Diagnosen av cervikogen svimmelhet er ofte basert på en grundig medisinsk vurdering av pasientens symptomer, medisinsk historie og fysisk undersøkelse. Kiropraktoren kan også bruke spesielle tester og manipulasjoner for å vurdere nakken og utelukke andre årsaker til svimmelhet.

Behandling av cervikogen svimmelhet kan inkludere:

  1. Trening: Øvelser og teknikker for å styrke nakken, forbedre bevegelsesområdet og redusere muskelspenninger.
  2. Smertelindring: Bruk av smertestillende medisiner eller muskelavslappende midler for å lindre smerte og muskelspenninger.
  3. Ergonomiske endringer: Endringer i arbeidsstilling, bruk av spesielle puter eller madrasser, og andre ergonomiske justeringer for å redusere belastningen på nakken.
  4. Nakkemanipulasjon: Forsiktige, spesifikke justeringer utført av en kvalifisert kiropraktor, for å forbedre nakkebevegelse og redusere symptomer.

Som en del av primærhelsetjenesten kan din kiropraktor nøyaktig diagnostisere og gi en individuell behandlingsplan for cervikogen svimmelhet.