Generelt om bekkenet

Bekkenet vårt har flere funksjoner deriblant å bære vekt, bli komprimert og fjære i sine sammenføyninger. Bekkenet er midtstykket mellom over- og underkroppen hvor det skal overføre vekt fra overkropp til underkropp, virke som en støtdemper mellom rygg og ben og utgjør den benete delen av fødselskanalen.

Les mer: Generelt om bekkenet

Når skal jeg oppsøke hjelp ved bekkenplager?

Bekkenlåsning/løsning kan være utrolig smertefullt og det skal tas på alvor uansett årsak. Det er derfor viktig å oppsøke hjelp for å få en grundig vurdering av plagene og riktig behandling.

Smerte er en fysiologisk reaksjon med en subjektiv opplevelse hvor vi reagerer forskjellig. Hvis bekkenplagene blir såpass smertefulle at man ikke lengre fungerer sosialt, hjemme eller på jobb bør man ta kontakt for en vurdering av plagene.

Les mer: Når skal jeg oppsøke hjelp ved bekkenplager?

Øvelser for bekkensmerter

Har du smerter i bekkenet? De fleste tilfeller av bekkenløsninger eller låsninger kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Her er noen eksempler som kan hjelpe deg mot smerter i bekkenet.

Vi ser ofte at pasienter er motiverte for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Det er viktig at man opprettholder god rygg- og bekkenfunksjon med jevnlige aktiviteter og øvelser. Vi anbefaler 4 aktiviteter med en hovedregel om at man kan gjøre alt som ikke gjør vondt.

  1. Generell aktivitet - finn en aktivitet som aktiviserer hele kroppen, og som man trives med, slik at det blir utført regelmessig. Eksempler på dette er gåturer, sykling, langrenn eller gruppetimer som aerobic.
  2. Styrke - det er viktig å trene opp styrke/utholdenhet i ryggens muskulatur. Bevisstgjøring og gradvis styrking av musklene er med på å forebygge tilbakefall.
  3. Stabilitet - øvelser som stimulerer dype ryggmuskler er meget viktige. Dette gjøres ved å utføre øvelser på et ujevnt underlag f.eks. på en gymnastikkball eller gå turer i skog og mark.
  4. Tøyninger - stramme og ømme muskler trenger å tøyes ut. Husk at dette er en viktig del av treningen. Ved bekkenplager med nedsatt bevegelse i leddene og overbelastede muskler er det viktig å tøye ut hofte/sete muskulatur, bakside av lårene og hofteleddsbøyerene. Du skal ikke strekke og tøye hvis du har bekkenløsning.

Les mer: Øvelser for bekkensmerter

Akutte smerter i bekkenet

Akutte smerter i bekkenet er smerter som kommer plutselig og ofte forbundet med en konkret årsak. Det kan være vanskelig for den enkelte å avgjøre hvorvidt smertene stammer fra ryggen eller bekkenet.

Smerter fra muskel- og skjelettsystemet gir ofte en sterk stikkende eller brennende smerte som er lokalisert bak i bekken- eller iliosacralleddene. Smertene kommer brått og skyldes ofte rask bevegelse, løft eller vridning. Kiropraktorer undersøker og behandler akutte bekkensmerter på en trygg og effektiv måte.

Les mer: Akutte smerter i bekkenet

Behandling av bekken under graviditet

Bekkenleddssyndrom (bekkenløsning eller en låsning) er meget vanlig under graviditet. En norsk studie rapporterte at nær halvparten av norske kvinner har rygg- og/eller bekkensmerter i løpet av svangerskapet. Dessverre er det mange som også har vedvarende plager etter fødselen (se kroniske bekkenplager). Kiropraktoren er med sin lange utdannelse meget godt skolert til å vurdere hvor smertene kommer fra og hva som er den beste behandlingsmetoden. Kiropraktorer er opplært i flere behandlingsteknikker og har derfor en rekke behandlingsmuligheter å tilby etter den enkeltes behov.

Les mer: Behandling av bekken under graviditet

Behandling av bekken etter fødsel

De fleste som har født vil føle en enorm lettelse på bekkenet etterpå. Men noen ganger trenger gravide behandling av bekken også etter fødsel.

Mange opplever at bekkenplagene fortsetter også etter fødselen. Magemusklene, rygg- og hoftemusklene og ikke minst musklene i bekkenbunnen har gjennom graviditeten og fødselen vært utsatt for store påkjenninger og forandringer. De trenger derfor noe tid etter fødselen til å bli bedre igjen men hvis smertene vedvarer er det viktig å oppsøke hjelp. Besøk derfor en kiropraktor for en vurdering slik at du raskt blir frisk.

Betennelse i bekken

Når man snakker om betennelse i bekkenet er det viktig å skille mellom en infeksjon (bakteriell) og en betennelse (ikke bakteriell).

Sliter du med en bakteriell betennelse i bekkenregionen må du oppsøke lege eller legevakten. Sliter du med bekkensmerter som er betinget i muskel-/sene-/leddbetennelser bør du besøke din nærmeste kiropraktor.

Les mer: Betennelse i bekken

Røntgen og MR av bekken

Bekkenregionen består av bekkenleddene eller Iliosacralleddene, hofteleddene og bekken/underliv. Ved traumatiske (fall, slag eller ulykke) rygg eller bekkensmerter er det viktig å ta røntgen/CT eller MR for å utelukke alvorlig skade. Røntgenundersøkelser kan fremstille bilder av skjelettet som kan være avgjørende for diagnose og behandling.

Les mer: Røntgen og MR av bekken

Finn en klinikk nær deg

Videoarkiv bekkenet

Har du smerter i bekkenet? De fleste tilfeller av bekkensymptomer kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser.
Slik utfører du øvelsen sittende bekkenvipp med stor ball.
Slik utfører du øvelsen sittende bekkenvipp med stor ball.

http://kiropraktorgruppen.no/ Kiropraktorgruppen e...

Diafragmatisk pusting i ryggliggende
Diafragmatisk pusting i ryggliggende

http://kiropraktorgruppen.no/ Kiropraktorgruppen e...

Knipeøvelse på stol m/ rak rygg
Knipeøvelse på stol m/ rak rygg

Sitt på en stol. Knip sammen ved endetarmen og ho...

Ryggliggende rist av løftede ben
Ryggliggende rist av løftede ben

Ligg på ryggen med armene ned langs siden. Løft ...

Bekkenbunnsøvelse i stående stilling
Bekkenbunnsøvelse i stående stilling

Stå med bena godt fra hverandre. Hold hendene på...

Bekkenbunnsøvelse i froskestilling
Bekkenbunnsøvelse i froskestilling

Stå på knærne med god avstand mellom knærne, f...

Har du helseforsikring?

Du kan med fordel benytte deg av din helseforsikring hos følgende forsikringsselskaper m.fl.
ved mange av Kiropraktorgruppen sine klinikker rundt om i landet.

 

Sjekke med din behandler om din forsikring kan benyttes, da behandlerne har individuelle avtaler. OBS: Forsikringen skal være aktivert før første time.