onsdag, 08 mars 2017 22:22

Virker trening i vann for fibromyalgi?

Dersom du har fibromyalgi kan trening i vann redusere smerter og stivhet og øke funksjon og styrke. Det viser en ny forskningsoversikt.

Fibromyalgi

Alle opplever smerter fra tid til annen, men ved fibromyalgi har du smerter i store deler av kroppen over lengre tid.

Smertene kan komme og gå, og de kan vandre rundt i kroppen. Mange med fibromyalgi kan også føle seg utmattet og ha søvnproblemer. Smertene kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. Flest kvinner får fibromyalgi. Diagnosen fibromyalgi stilles ved en kombinasjon av spørsmål fra legen og undersøkelse. I tillegg må annen sykdom utelukkes. Man vet ikke hvorfor smerten og muskelstivheten oppstår og det finnes ingen enkel kur for fibromyalgi, men det finnes behandlinger som kan være til hjelp (les mer på Norsk Revmatikerforbund og Helsebiblioteket)

Trening i vann

Trening er en type behandling som man har god tro på at er nyttig for personer med ulike problemer eller plager knyttet til muskel eller skjelett. Trening i vann et godt alternativ da belastningsskader lettere unngås. Trening i vann kan være så mangt, men de vanligste formene for trening er gjerne tøying eller mobilitetsøvelser, utholdenhets-, styrke- eller balanseøvelser enten alene eller i kombinasjon med hverandre. Treningen foregår oftest i grupper og kan ledes av fysioterapeut, kiropraktor, manuellterapeut eller andre med relevant faglig bakgrunn.

Tabell1

Hva er funnene basert på?

Forskningsfunnene er hentet fra en forskningsoversikt (systematisk oversikt). Forfatterne har her samlet forskning om effekt av trening i vann for personer med fibromyalgi. Trening i vann ble sammenliknet med å ikke trene i vann (ingen tiltak eller vanlig trening). Her har vi omtalt resultatene fra trening i vann versus ingen trening. Flest damer deltok i forskningen (99 %) og gjennomsnittsalderen var i midten av 40-årene. Personene hadde i gjennomsnitt hatt fibromyalgi i 12 år. Trening i vann var definert som all type fysisk trening utført i vann som typisk var mellom 27 til 37 Celsius grader. Treningen var i grupper og under oppsyn og/eller veiledning av en trener. Treningsformene som gikk hyppigst igjen var ulike kombinasjoner av tøying eller mobilitetsøvelser, utholdenhets-, styrke-, koordinerings- eller balanseøvelser. Treningsintensiteten varierte mye, alt fra veldig lav intensitet til høy eller selvvalgt. Treningsperioden varte i gjennomsnitt i 17 uker og én til fire ganger per uke. Hver treningssesjon varte i 30 til 70 minutter.

Kilde

Bidonde J, et al. Aquatic exercise training for fibromyalgia. Cochrane Database of Systematic Reviews 2014, Issue 10. Art.No.: CD011336. DOI: 10.1002/14651858.CD011336.

Fulltekst:

Cochrane Library

Finn en klinikk nær deg

Har du helseforsikring?

Du kan med fordel benytte deg av din helseforsikring hos følgende forsikringsselskaper m.fl.
ved mange av Kiropraktorgruppen sine klinikker rundt om i landet.

 

Sjekke med din behandler om din forsikring kan benyttes, da behandlerne har individuelle avtaler. OBS: Forsikringen skal være aktivert før første time.