Vi i Kiropraktorgruppen har laget en database med problemområder inndelt etter ulike deler av kroppen. For å lese våre artikler om det spesifikke problemområdet trykker du på menyen til venstre.

Ønsker du mer rådgivning og informasjon kan du besøke en kiropraktor nær deg.

 

 


Generelt om korsryggen

Muskel- og skjelettlidelser er den hyppigste medisinske årsaken til sykefravær og koster samfunnet milliarder av kroner. De fleste vil oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet.

Hvorfor er korsryggsmerter så vanlig?

Les mer: Generelt om korsryggen

Symptomer ved ryggsmerter

Ryggsmerter er et vanlig problem og vi regner med at 80-90% av befolkningen vil oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. I noen tilfeller hender det at smertene oppstår plutselig uten spesiell foranledning som ved smertefulle kink/hekseskudd eller prosesser som overtid fører til muskelknuter, stive leddforbindelser eller prolaps. Ryggen kan også være opphav til smerter nedover bena som ved isjias.

Les mer: Symptomer ved ryggsmerter

Akutte ryggsmerter

Akutte ryggsmerter, også kalt akutt lumbago, kink eller hekseskudd, er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Dette er den vanligste plagen i muskel-/skjelettapparatet. Mange vil raskt bli bedre i løpet av noen dager ,men hvis tilstanden vedvarer utover dette bør man oppsøke en kiropraktor for vurdering og råd. Akutte ryggsmerter er vanlig pga løft, vridninger, fall eller etter bilulykker/whiplash.

Les mer: Akutte ryggsmerter

Kroniske ryggsmerter

Hvis du har hatt ryggsmerter i over tre måneder kan dette kategoriseres som kroniske ryggsmerter. Det er viktig å kjenne symptomene til ryggsmerter for å unngå at dette blir kroniske smerter som ofte tar tid å behandle.

Les mer: Kroniske ryggsmerter

Prolaps i ryggen

Ryggsøylen består av 24 virvler og mellom hver ryggvirvel ligger det en bruskskive som kalles mellomvirvelskiven. Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår. Mellomvirvelskivene består av en myk kjerne med en hardere ytre flate rundt. Den harde ytre ringen består av flere ringer, disse kan sprekke opp og det indre kjernematerialet kan bli presset ut fra sin normale stilling og man har et prolaps.

Les mer: Prolaps i ryggen

Kink i ryggen

Akutte ryggsmerter, også kalt akutt lumbago, kink eller hekseskudd, er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Akutte ryggsmerter er den vanligste plagen i muskel- og skjelettapparatet. De fleste blir bedre i løpet av noen dager. Skulle likevel tilstanden vedvarer utover dette bør man oppsøke en kiropraktor for vurdering og råd. Akutte ryggsmerter er vanlig etter løft, vridninger, fall eller etter bilulykker/whiplash.

Les mer: Kink i ryggen

Isjias

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor og tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder. Den starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside/ytterside av lår og legg og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud med nerveimpulser. Når isjiasnerven blir irritert får du det som heter isjias. Noen ganger er isjias en ettervirkning av prolaps i ryggen eller akutte ryggsmerter. Isjias kan forekomme i alle aldersgrupper men er mest vanlig i 30-50 års alderen.

Les mer: Isjias

Røntgen og MR av korsryggen

Kiropraktorer har med sin 6 årig utdannelse den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell. Det innebærer at kiropraktorer ved behov kan henvise pasienter til røntgen/MR eller CT undersøkelser på lik linje med leger. Dette er rettigheter som andre faggrupper som fysioterapeuter, naprapater, osteopater eller akupunktører ikke har.

Les mer: Røntgen og MR av korsryggen

Symptomer ved nakkesmerter

Nakkesmerter er et utbredt problem og gir ofte tilleggsplager som hodepine, migrene, svimmelhet eller symptomer som smerter og nummenhet ut i armene. I noen tilfeller hender det at smertene oppstår plutselig uten en spesiell foranledning som ved smertefulle nakkekink eller prosesser som overtid fører til muskelknuter, stive leddforbindelser eller nakkeprolaps.

Les mer: Symptomer ved nakkesmerter

Hva kan jeg gjøre selv for å avhjelpe vond eller stiv nakke

Hovedsakelig gjelder det å holde seg i aktivitet og følge med på spenningsmønstret i nakke og skulderbuer. Mange har en stressende hverdag med jobb og familie hvor det er lett å bli anspent og stiv i nakken og skulderpartiet. Det være bevisst disse spenningene er viktig slik at man rekker å senke skuldrene i tide før musklene har blitt stive og ømme. På den måten kan man slippe unna påfølgende nakkesmerter og f.eks. spenningshodepine. Under finner man fem tips som kan hjelpe mot nakkesmerter. Er smertene derimot for store burde du besøke en kiropraktor nær deg.

Les mer: Hva kan jeg gjøre selv for å avhjelpe vond eller stiv nakke

Øvelser for vond nakke

Har du smerter i nakken? De fleste tilfeller av nakkestivheter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. Vi ser ofte at pasienten er motivert for øvelser mens de har smerter for så å miste interessen når de føler seg bedre. Det er viktig at man opprettholder god bevegelse i nakke og skulderbuene med jevnlige aktiviteter og øvelser.

Les mer: Øvelser for vond nakke

Akutte nakkesmerter

Kink i nakken er plutselige og sterke nakkesmerter som oppstår tilsynelatende uten noe ytre årsak eller direkte skade. Ofte har kinket underliggende årsaker som har utviklet feilfunksjoner i nakkens muskler og ledd over tid og som plutselig en dag hogger til. Akutte nakke smerter er vanlig etter whiplash, slag eller fall. De er også langt vanligere hos mennesker som sover på magen.

Les mer: Akutte nakkesmerter

Prolaps i nakken

Ryggsøylen består av 24 virvler og mellom hver ryggvirvel ligger det en bruskskive som kalles mellomvirvelskiven. Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår. Mellomvirvelskivene består av en myk kjerne me en hardere ytre flate rundt. Den harde ytre ringen består av flere ringer og disse kan sprekke opp og det indre kjernematerialet kan bli presset ut fra sin normale sentrale beliggenhet og man har et prolaps. Nakkeprolapser er relativt hyppige og er vanligst i aldersgruppen +/- 40 år.

Les mer: Prolaps i nakken

Stiv nakke

De fleste av oss har opplevd å ha stiv nakke. Dette er noe som er helt normalt og kan være utløst av blant annet stress, statisk og ensidig arbeid, gal liggestilling eller langvarige påkjenninger. En slik tilstand er ofte forbigående og for de fleste medfører ikke dette noen helseproblemer.

Les mer: Stiv nakke

Kink i nakken

Nakkekink er plutselige og sterke nakkesmerter som oppstår tilsynelatende plutselig uten noen ytre årsak eller direkte skade. Ofte har kinket underliggende årsaker som har utviklet feilfunksjoner i nakkens muskler og ledd over tid og så en dag hogger de til.

Les mer: Kink i nakken

Nakkesleng/whiplash

Nakkesleng kommer når hodet får et sleng enten rett fram eller til siden i rask fart. Som oftest kommer nakkesleng fra bilulykker, men man kan også få det ved sportsulykker, slag eller om man faller.

Les mer: Nakkesleng/whiplash

Røntgen og MR av nakke

Kiropraktorer har med sin 6 årig utdannelse den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell. Det innebærer at kiropraktorer ved behov kan henvise pasienter til røntgen/MR eller CT undersøkelser på lik linje med leger. Dette er rettigheter som andre faggrupper som fysioterapeuter, naprapater, osteopater eller akupunktører ikke har. Ofte er det behov for et tverrfaglig samarbeid når smertene har blitt kroniske. En kiropraktor kan også henvise pasienter videre til legespesialister eller sykehus. Ved traumatiske nakkesmerter er det vært viktig å ta røntgen/CT eller MR av nakken for å utelukke alvorlig skade.
Røntgen undersøkelser kan fremstille bilder av skjelettet som kan være avgjørende for diagnose og behandling.

Les mer: Røntgen og MR av nakke

Kjevesmerter

Kjevesmerter er når man har smerter i kjeveleddet eller i tyggemuskulaturen. Kjevesmerter kan også betegnes som kjeveleddsdysfunksjon og har noen klare symptomer.

Les mer: Kjevesmerter

Ansiktssmerter

Ansiktssmerter et bredt område, men som regel skyldes det enten bihulbetennelse eller tannproblemer. I noen tilfeller er smertene forårsaket av låsninger i nakke eller kjeveledd.

Les mer: Ansiktssmerter

Stressnakke

Stressnakke er et svært vanlig bakenforliggende problem når pasienter kommer med nakkesmerter. Spesielt de med hektisk, statisk eller stressende livssituasjon er mest utsatt for dette.

Årsaken til akutte eller kroniske nakkesmerter kan skyldes stressnakke. Det er på grunn av at spenningen i nakkemuskulaturen har blitt bygget opp over en lengre tid. Stress og påkjenninger i livene våre, være seg i jobb eller privat, setter seg ofte i nakkeregionen.

Les mer: Stressnakke

Underkategorier

 • Ryggen
 • Nakken
 • Hodepine

  Hodepine

  Hodepine er en av våre vanligste plager og har mange og sammensatte årsaker. Mange pasienter oppsøker kiropraktoren for å finne årsaken til smertene og riktig behandling.

  Selv om hodepine sjelden skyldes underliggende alvorlig sykdom skal kraftig og vedvarende hodepine alltid tas på alvor. Dette er spesielt viktig hos barn og hvis hodepine inntrer plutselig eller gradvis hos personer som ikke har vært plaget tidligere. Hodepine er ofte ledsaget av andre symptomer som kvalme, ustøhet, tretthet, øresus og dårlig konsentrasjon. Mange får også en følelse av å være i dårlig form og en manglende appetitt på livets goder. Noen kan bli irriterte, depressive og likegyldige, utmattet og/eller redd.

 • Prolaps
 • Svimmelhet
 • Skulder
 • Bekkenet
 • Mor og Barn

  Kiropraktor og gravide

  Når du er gravid kan det by på utfordringer ettersom magen vokser og kroppen forandrer seg. For deg som er gravid kan kiropraktor være et godt behandlingstilbud. Under graviditeten vil kroppen forandre seg i stor grad og det kan føre til muskelskjelettplager. Vi anbefaler derfor at du som er gravid og opplever plager oppsøker kiropraktor. Les mer om gravidtet og kiropraktikk på våre infosider.

 • Brystryggen
 • Idrettsskader

Finn en klinikk nær deg

Se videoer

Kiropraktorgruppen har laget en rekke videoer om problemområder. Hver video har ulike temaer som burde gi deg den informasjon du trenger. Ønsker du å vite mer kan du klikke deg inn på de ulike problemområdene som er linket under videoen.
Introduksjon til kiropraktorgruppen
Introduksjon til kiropraktorgruppen

http://kiropraktorgruppen.no/ I denne videoen snakker Vilhelm om Kiropraktorgruppen. Finn din klinikk og bestill time: http://kiropraktorgruppen.no/finn-din-klinikk

Nakke, svimmelhet og hodepine
Nakke, svimmelhet og hodepine

http://kiropraktorgruppen.no/ I denne videoen snakker Vilhelm om nakke, svimmelhet og hodepine og hvordan dette ofte henger sammen. Finn din klinikk og bestill time: http://kiropraktorgruppen.no/finn-din-klinikk

Kiropraktorgruppen - Generelt om korsryggsmerter
Kiropraktorgruppen - Generelt om korsryggsmerter

http://kiropraktorgruppen.no/ Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av autoriserte kiropraktorer. Dette er gjort for at du som pasient skal føle deg trygg og være sikret best mulig behandling for din smerte/plage. Du kan kontakte oss med alle former for muskel- og leddplager i tillegg...

Kiropraktorgruppen - Smerter i skulder og arm
Kiropraktorgruppen - Smerter i skulder og arm

http://kiropraktorgruppen.no/ Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av autoriserte kiropraktorer. Dette er gjort for at du som pasient skal føle deg trygg og være sikret best mulig behandling for din smerte/plage. Du kan kontakte oss med alle former for muskel- og leddplager i tillegg...

Generelt om Isjias
Generelt om Isjias

http://kiropraktorgruppen.no/ Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av autoriserte kiropraktorer. Dette er gjort for at du som pasient skal føle deg trygg og være sikret best mulig behandling for din smerte/plage. Du kan kontakte oss med alle former for muskel- og leddplager i tillegg...

Har du helseforsikring?

Du kan med fordel benytte deg av din helseforsikring hos følgende forsikringsselskaper m.fl.
ved mange av Kiropraktorgruppen sine klinikker rundt om i landet.

 

Sjekke med din behandler om din forsikring kan benyttes, da behandlerne har individuelle avtaler. OBS: Forsikringen skal være aktivert før første time.