Kink i ryggen

Mange har opplevd å få plutselige smerter i ryggen når man snur seg eller våkner stiv i ryggen. Av og til kan noe så lite som at man reiser seg opp fra en stol føre til en smertefull rygge. Ryggen skal kunne beveges fritt opp og ned og fra side til side gjennom et komplekst samspill mellom muskler, sener og ledd styrt av nervesystemet. Leddene i ryggen ligger tett i tett, og disse leddene kan henge seg opp eller låse seg med påfølgende sterke ryggsmerter. Enkelte ganger forverres tilstanden fra lokale smerter til isjias, med smerter nedover bena eller til en kronisk tilstand med gjentatte tilbakefall og vedvarende smerter. Årsakene til akutte ryggsmerter er mange og sammensatte. Heldigvis finnes det mange kjente symptomer som kan være et tegn på at man bør oppsøke en kiropraktor.

Noen vanlige symptomer på akutte ryggsmerter er

 • Ryggen låser seg plutselig og blir veldig smertefull
 • Tiltagende stivhet i ryggen før smertene kom
 • Smertene sitter ofte på et bestemt punkt i ryggen
 • Ryggskjevhet for å unngå smerter
 • Ryggen føles som den svikter
 • Smerter ned i hoftene, sete og ben
 • For mange vil det være verst om morgenen og ved sitting

Noen av årsakene til akutte ryggsmerter kan være

 • Økt spenning i ryggens muskulatur over tid (stress)
 • Aktiviteter med gjentatt feilbelastning og ensidig bruk
 • Plutselig overbelastning eller vridning
 • Lite fysisk aktivitet
 • Kan våkne med kink om natten eller om morgenen
 • Traumer som ved fall, slag eller whiplash
 • Slitasje/degenerative forandringer i ryggen
 • Skiveprolaps

Så mange som 50% av de som får whiplash i nakken etter en ulykke rapporterer også om smerter i korsryggen. Ved traumatiske ryggsmerter anbefaler vi alltid at man kontakter lege/legevakt eller kiropraktor for registrering av smertene og en grundig vurdering og eventuelt videre undersøkelser som røntgen eller MR.

Har du akutt vondt i ryggen er det viktig å holde seg mest mulig i bevegelse. Finn en så smertefri stilling som mulig slik at du klarer å slappe av. Start med forsiktige bevegelser med denne stillingen som utgangspunkt. Begynn å gå så snart du klarer det. Konsentrer deg om å slappe av slik at du beveger deg så uanstrengt og naturlig som mulig selv om det gjør vondt. Si til deg selv at det går over. Nedkjøling av området med en kuldepakning eller en pose med frosne erter med et tynt lag mot huden, f.eks. et håndkle, i 15-20 min er ofte effektivt. Veksle mellom bevegelse og avlastning i smertefrie stillinger. Slik klarer du totalt å bevege deg mer og mer uten å overdrive. Gå heller mange korte turer enn en lang.

Undersøkelser viser at jo raskere du kommer tilbake i bevegelse og opptar normal aktivitet, desto raskere blir du smertefri. Du kan ha nytte av smertestillende og betennelsesdempende medikamenter for å lindre smerter i akuttfasen.

Hvis dette ikke hjelper mot dine akutte ryggsmerter kan det være lurt å besøke en kiropraktor. De kan gjennom behandling, veiledning og øvelser hjelpe din rygg til å bli bedre.

Kiropraktisk behandling av akutte ryggsmerter

Det mest sentrale i kiropraktorens undersøkelse er å finne frem til det vi kaller for funksjonsfeil, også kalt låsninger, som betyr at leddene mellom to virvler i ryggraden har stivnet til. Låsning er meget smertefullt og ofte årsaken til pasientens plager. Når ett eller flere ledd låser seg vil det skape irritasjon i de musklene som skal bevege på leddene og omliggende vev. Alt dette påvirker smertemekanismer lokalt og sentralt i nervesystemet og man har en smertefull tilstand. Kiropraktisk behandling vil alltid tilpasses pasientens helsetilstand. Som regel vil behandlingen omfatte manipulasjon hvor man løsner opp leddene som har stivnet til i nakken med en rask bevegelse/grep ofte etterfulgt av lokal bløtvevs- og triggerpunktsbehandling etter at manipulasjonsgrepet er utført. Behandlingen er som regel smertefri og uten bivirkninger.