Ryggsmerter

Hvordan forebygge ryggsmerter

De fleste tilfeller av ryggsmerter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. For å unngå tilbakevendende ryggsmerter, kan det være smart å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Da er det viktig at du opprettholder en god bevegelse i rygg- og bekkenregionen, med jevnlige aktiviteter og øvelser.

Vi anbefaler fire aktiviteter med én hovedregel : Du kan gjøre alt som ikke gjør vondt.

  1. En form for generell aktivitet som aktiviserer hele kroppen, og som du trives med, slik at det blir utført regelmessig. Eksempler på dette er gåturer, sykling, langrenn eller gruppetimer/aerobic.
  2. Styrke. Det er viktig å trene opp styrke og utholdenhet i ryggens muskulatur. Bevisstgjøring og gradvis styrking av musklene er med på å forebygge tilbakefall.
  3. Stabilitet. Øvelser som stimulerer dype ryggmuskler er meget viktige. Dette gjøres ved å utføre øvelser på et ujevnt underlag, f.eks på en gymnastikkball eller ved å gå turer i skog og mark.
  4. Tøyninger. Stramme og ømme muskler trenger å tøyes ut. Husk at dette er en viktig del av treningen.

Ved Akutte ryggsmerter anbefaler vi en generell form for aktivitet som er med på å løse opp stive muskler og ledd. Det å gå i 15–30 minutter er ofte veldig effektivt. Etter aktiviteten anbefaler vi at du kjøler ned regionen med en ispakning i 15–20 minutter, se idrettsskader og RICE prinsippet.

Vi anbefaler følgende øvelser ved akutte ryggsmerter :