Symptomer ved ryggsmerter

Korsryggen er en kompleks struktur bestående av ryggvirvler, mellomvirvelskiver, leddforbindelser, leddbånd og ligamenter, uttalte muskelgrupper, muskelhinner eller fascier, ryggmarg og nerver.
Pasientens anamnese (sykehistorie) og en grundig undersøkelse av ryggen er nødvendig for å kunne stille diagnose for å finne ut hva som gir smerter og hvorfor.

Det mest sentrale i kiropraktorens undersøkelse er å lokalisere funksjonsfeil, også kalt låsning, i ryggraden eller i andre deler av skjelettet. Disse funksjonsfeilene er ofte årsaken til pasientens plager når de skaper irritasjon i lokale muskler og vev og påvirker smertemekanismer lokalt og sentralt i nervesystemet.

Vanlige symptomer på ryggsmerter er:

  • Ryggen er stiv og vond
  • Utstråling i seteregionen eller nedover beina
  • Nummenhet og prikking i seteregionen eller nedover beina
  • Smerte i ryggen ved hosting og nysing

Hva er Lumbago?

Hvis man får lokale smerter i korsryggen uten at det foreligger noen kjent sykdom eller skade kalles det ofte for lumbago. Ved slike uspesifikke korsryggsmerter er det ofte vanskelig å si nøyaktig hvor smerten er lokalisert og det kan være en rekke tilstander som kan være opphav til smertene. Akutt lumbago, kink eller hekseskudd er ulike betegnelser for når smertene kommer brått og ofte uten en spesiell foranledning. Akutt lumbago er veldig smertefullt.
Se mer under ”akutte ryggsmerter”.
 

Hva er isjias?

Mens Lumbago gir lokale smerter i ryggen gir isjias smerter fra ryggen som stråler nedover det ene eller begge bena. Disse smertene kan føles veldig smertefulle med nervesmerter som kan sammenlignes med en brennende/tannverklignende smerte. Plagene stammer fra ryggen og det er ikke noe galt med benet. Ofte er det et prolaps fra en mellomvirvelskive som trykker på isjiasnerven som er årsaken til disse smertene. Dette kan avklares med en MR undersøkelse som kiropraktoren kan henvise til på lik linje med legene. Det anbefales å la en kiropraktor se på problemene. Kiropraktorer har, med sin 6 års utdannelse, den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel-og skjelettlidelser.