God ergonomi for nakke

Nakkens bevegelser består av et komplisert samspill mellom ledd, følsom dyp muskulatur og store deler av nervesystemet. Det skal ofte lite til i form av ensidige belastninger for å påvirke dette samspillet negativt. Stive og ømme muskler med hissige triggerpunkter er et vanlig resultat av ensidige belastninger av nakkeregionen over tid. Hvis vi i tillegg legger til tidsklemma med stress, mas og kjas er det ikke så vanskelig å forstå at nakken stivner. Dette kan resultere i akutte nakkesmerter som kink eller over tid kroniske plager. Kiropraktorer har lang og god utdannelse som er viktig når man skal se helheten i en problemstilling. Hvis det f.eks. foreligger en skjevhet i bekkenet som påvirker måten man sitter på er dette viktig å korrigere og ikke bare vurdere de lokale forholdene i nakkeregionen.

Noen tips for god ergonomi for nakke

  • Ha skjermen i behagelig høyde for å ikke anstrenge nakken
  • Justerbar stol, både i høyde og rygg
  • Eventuelt en pult som kan justeres opp og ned
  • Bytt arbeidsstilling regelmessig
  • Ikke sitt med papirer slik at du til stadighet må sitte med vridd nakke over tid
  • Ta pauser og masser eller tøy nakken din

Hvis man ønsker en ergonomisk vurdering av arbeidsplassen er kiropraktorer godt skolert til dette. Vi kan også ha en dialog med Bedriftshelsetjenesten ved arbeidsplassen.