Kjevesmerter

Det kan være flere grunner til man får kjevesmerter, men flere eksperter mener dette kan komme av stress, anspent kjevemuskulatur, feil tannstilling eller generell slitasje i kjeveleddet etter hvert som vi blir eldre.  Om du våkner med slitne muskler i kjeven om morgenen er det mulig du skjærer tenner eller strammer kjeven i søvne. Mest vanlig er kjevesmerter blant unge kvinner. TMJ er en forkortelse for Temporomandibular joint eller kjeveleddet på norsk. En rekke symptomer i kjeve/ansikt/hodet kan stamme fra en funksjonsfeil i kjeveleddet.

Symptomer på kjevesmerter

 • Smerte i kjeveleddet
 • Problemer med å åpne munnen
 • Vondt i kjeve eller tinningsregionen når du spiser
 • Klikkelyder som kan stamme fra en løs menisk i kjeveleddet
 • Kan ofte spre seg til øreregionen, ansiktet eller gi hodepine

Årsaker til kjevesmerter eller TMJ problemer

 • Stramme og ømme kjevemuskler er den hyppigste årsaken
 • Skjæring av tenner f.eks, om natten eller under konsentrasjon
 • Kjeveleddet er delvis ute av ledd etter slag eller andre traumer
 • Kjeveleddsbetennelse eller arthrittforandringer.
 • Slitasjeforandringer eller arthrose
 • Tannplager eller bihulebetennelser
 • Nakkesleng eller whiplash

Undersøkelse av kjevesmerter eller TMJ

Kiropraktorer er spesialister på å undersøke leddbevegelser eller mangel på bevegelse. Bevegelsen i kjeveleddene analyseres ved hjelp av bevegelsespalpasjon hvor kiropraktoren kjenner om kjeveleddene beveger seg likt eller ujevnt. Vurdering av gapeevnen sammen med palpasjon av kjevemuskulaturen er med på å stille en mulig diagnose. Røntgen, MR eller CT undersøkelser av kjeveleddet er med på å vurdere eventuell slitasjeforandringer, feilstillinger, meniskaffeksjon eller en betennelse. Ofte har man låsninger i øvre del av nakken når kjeven ikke fungerer som den skal. Sykehistorien og undersøkelsen vil prøve å avdekke årsakssammenhengen og hva som er med på å opprettholde dysfunksjonen i kjeveleddene.

Hva kan jeg gjøre selv

 • Unngår mat som krever mye tygging
 • Pass på når du gjesper eller gaper høyt
 • Massasje av kjevemuskulaturen i kjeve og tinningsområdet samt strekkøvelser av kjeve
 • Avspenning og stressmestring da stress og anspenthet spesielt setter seg i kjeveleddets muskulatur

Når skal man oppsøke hjelp

 • Ved sterke smerter eller låst kjeveledd
 • Ved stadig tilbakevendende symptomer