En idrettsskade kan defineres som en skade som har oppstått på grunn av idrett eller fysisk aktivitet.
Idrettsskader skjer innenfor de fleste idretter, men er hyppigere i kontaktidretter og ballidretter som fotball og håndball. De fleste idrettsskader rammer muskler, sener og leddbånd. Dette kalles bløtdelsskader og deles inn i akutte skader og belastningsskader som utvikles over tid. Ved undersøkelse og behandling av idrettsskader er det svært viktig å gjøre en grundig evaluering av hele pasienten. Ved en kronisk akillesseneproblematikk vil det for eksempel være avgjørende å evaluere funksjonen i kne og korsrygg/bekken, i tillegg til undersøkelse av selve senen samt ankelleddet med fotfunksjon.
Behandlingen hos en kiropraktor kan bestå av tradisjonelle kiropraktiske teknikker som ledd-manipulasjon og mobiliseringer, samt forskjellige bløtvevs teknikker som triggerpunktbehandlinger, triggerpunktbehandling med nåler (IMS), muskel release teknikker, stretching, og taping av ledd. Mange kiropraktorer bruker i dag også trykkbølgebehandling som en del av sin behandlingsstrategi.
Ved alle akutte smertetilstander i muskel- og skjelettsystemet er R.I.C.E-prinsippet viktig (se mer under idrettsskader)
- Rest (hvile) – det er viktig å holde området i lett bevegelse ved å gå rolige gå turer. Og det er viktig å finne stillinger hvor man er mest mulig smertefri slik at området får slappet av og får hvile.
- Ice (is) – kjøl ned området med en kuldepakning i 15-20 minutter med et tynt beskyttende lag mot huden som f.eks. et glasshåndkle.
- Compression (kompresjon) – om mulig kan man legge på en bandasje eller ryggstøtte.
- Elevasjon – holde skadestedet mest mulig høyt
Smertestillende medisiner kan benyttes.