Golf albue

Golfalbue, også kjent som medial epikondylitt, er en tilstand der det oppstår smerte og betennelse på innsiden av albuen. Denne tilstanden er navngitt «golfalbue» fordi den ofte er assosiert med repetitive bevegelser og overbelastning av underarmens muskler og sener, noe som er vanlig i idretter som golf. Imidlertid kan golfalbue også påvirke personer som ikke spiller golf, inkludert de som gjør gjentatte hånd- og håndleddsbevegelser i arbeidet sitt.

Symptomer på golfalbue inkluderer:

 1. Smerter: Smerte på innsiden av albuen er det mest fremtredende symptomet. Smerten kan variere fra mild til alvorlig og kan forverres ved aktiviteter som griper, løfting eller vridning av håndleddet.
 2. Svakhet: Noen mennesker opplever svekket grepstyrke på grunn av smerten.
 3. Smerter ved berøring: Området rundt albuen kan være ømt og følsomt når det blir berørt.
 4. Stivhet: Stivhet i albuen, spesielt om morgenen etter hvile, er vanlig.

Behandlingen for golfalbue ligner på den for tennisalbue og kan inkludere følgende tilnærminger:

 1. Hvile og unngå utløsende aktiviteter: Unngå aktiviteter som forverrer smerten, spesielt i de første stadiene av tilstanden.
 2. Is og hvile: Påføring av ispakning på området kan bidra til å redusere betennelse og smerte. Albuen bør også få nok hvile og avlastning.
 3. Styrke- og fleksibilitetsøvelser: Spesifikke øvelser som fokuserer på å styrke underarmens muskler og forbedre fleksibiliteten kan være nyttige. En fysioterapeut kan veilede deg gjennom passende øvelser.
 4. Ergonomiske endringer: Endringer i arbeidsstilling eller bruk av støttende enheter, som albuebandasje, kan bidra til å redusere belastningen.
 5. Medikamentell behandling: Smertestillende medisiner eller ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan bidra til å lindre smerte og redusere betennelse.
 6. Injeksjoner: I noen tilfeller kan leger administrere kortikosteroidinjeksjoner i det berørte området for å redusere betennelse og smerte.
 7. Kiropraktikk: En kiropraktor kan hjelpe deg med spesifikke øvelser og teknikker for å forbedre styrke og fleksibilitet i albuen.
 8. Trykkbølgebehandling: (eller sjokkbølgeterapi) er en ikke-invasiv medisinsk behandlingsmetode som bruker kraftige akustiske bølger for å behandle forskjellige muskel- og skjelettplager. Behandlingen involverer bruk av en enhet som sender lydbølger med høy intensitet gjennom huden og inn i det berørte vevet. Trykkbølger stimulerer helingsprosesser og bidrar til å redusere smerte og betennelse. Denne typen terapi har blitt brukt med suksess for å behandle forskjellige tilstander, inkludert plantar fasciitt, tendinopatier (senebetennelser), kalkskulder, og andre kroniske smerter i muskler og ledd.

Fordelene ved trykkbølgebehandling inkluderer:

 1. Smertelindring: Trykkbølgebehandling kan bidra til å redusere smerte ved å stimulere frigjøringen av smertestillende stoffer i kroppen og ved å redusere betennelse.
 2. Økt blodsirkulasjon: Behandlingen kan forbedre blodsirkulasjonen til det berørte området, som igjen kan bidra til raskere helbredelse og reduksjon av betennelse.
 3. Stimulering av helingsprosesser: Trykkbølgene kan stimulere kroppens naturlige helingsprosesser, inkludert reparasjon av skadet vev og dannelse av nytt vev.
 4. Ikke-invasiv: Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv prosedyre, noe som betyr at det ikke er nødvendig med kirurgi eller injeksjoner.
 5. Rask behandling: Behandlingen tar vanligvis kort tid, og pasienten kan vanligvis gå tilbake til normale aktiviteter umiddelbart etterpå.
 6. Minimal bivirkninger: Trykkbølgebehandling har vanligvis minimale bivirkninger, selv om noen pasienter kan oppleve mild ubehag under selve behandlingen.

Behandlingen er kort, effektiv og gir gode resultater også ved vanskelige tilstander. Det er ingen bieffekter og skulle derfor være et svært godt alternativ til betennelsesdempende medisiner eller en eventuell operasjon.

Behandlingen kan være noe smertefull, men dette går over så fort man er ferdig. Det forekommer at pasienten blir frisk etter en behandling, men vanligvis tar det mellom 4 til 6 ganger.

De fleste av våre klinikker tilbyr en slik behandling. Ta kontakt med din nærmeste klinikk og gjør en forespørsel. De vil enten kunne tilby trykkbølgebehandling eller kunne henvise deg til et lokalt institutt som tilbyr dette.