KRYSTALLSYKE

Krystallsyke, også kjent som benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV/ er en tilstand i det indre øret som forårsaker plutselige, intense episoder av svimmelhet.

B = Benign = ikke farlig

P = Paroxysmal = akutt/plutselig hendelse

P = Basert på Posisjon

V = Vertigo = en følelse av falsk bevegelse (f.eks. det spinner)

Denne tilstanden oppstår når små kalkkrystaller i det indre øret, kjent som otolitter, løsner fra der de normalt er plassert og flyter inn i en av de halvsirkelformede kanalene i det indre øret.

Normalt hjelper halvsirkelformede kanaler i det indre øret kroppen med å opprettholde balanse ved å registrere hodets bevegelser. Når disse krystallene kommer inn i kanalene, kan de forstyrre balansenerven og sende feilaktige signaler til hjernen, noe som fører til en følelse av svimmelhet.

Symptomene på krystallsyke inkluderer plutselig svimmelhet som varer i noen sekunder, spesielt når du endrer hodets stilling. Dette kan utløses av aktiviteter som å snu seg i sengen, bøye seg ned, eller rette seg opp etter å ha sittet lenge.

Krystallsyke kan diagnostiseres av en kiropraktor ved å utføre spesifikke tester som hjelper til med å identifisere bevegelsene av kalkkrystallene i det indre øret. De fleste blir helt bra etter kun en behandling.

Symptomer ved krystallsyke:

  • Betydelige, kortvarige svimmelhetsanfall ved visse bevegelser
  • En følelse av at du eller rommet du står i spinner rundt (vertigo)
  • Kvalme
  • Oppkast
  • Ustøhet og balanseproblemer

Behandling: Reposisjoneringsmanøveren / Epleys manøver:

Behandlingen for krystallsyke kan inkludere en rekke manøvre og øvelser som er utformet for å flytte kalkkrystallene ut av de halvsirkelformede kanalene og tilbake til der de hører hjemme. Epleys manøver er dokumentert effektiv og 80% opplever full bedring i løpet av 2 behandlinger.