Lumbago

Lumbago, også kjent som ryggsmerter i korsryggen eller lumbal smerte, refererer til smerte eller ubehag i nedre del av ryggen. Dette er et vanlig helseproblem som kan påvirke mennesker i alle aldre og kan variere fra mildt ubehag til alvorlig smerte. Lumbago kan være forårsaket av forskjellige faktorer, inkludert skader, overbelastning, muskel- eller ligamentspenninger, dårlig holdning, eller aldersrelaterte endringer i ryggraden.

Lumbago er smerter i korsryggen uten at en spesiell sykdom eller smerter fra nerverøtter foreligger. Lumbago omtales derfor også som uspesifikke ryggsmerter. Symptomene begynner oftest plutselig som såkalt ´hekseskudd´. Som en reaksjon strammer musklene seg. Lumbago utgjør 80 til 90 % av tilfellene med ryggsmerter. Lumbago skilles fra spesifikke ryggsmerter der en bakenforliggende sykdom påvises og fra nerverotsmerter som omfatter isjias og spinal stenose.

Symptomer på lumbago kan inkludere:

  1. Smerter: Smerte i korsryggen er det mest fremtredende symptomet. Smerten kan variere fra verkende eller stikkende til skarp eller kronisk.
  2. Begrenset bevegelse: Lumbago kan føre til stivhet eller begrenset bevegelse i nedre del av ryggen, noe som kan gjøre det vanskelig å utføre vanlige aktiviteter.
  3. Spenninger: Muskel- eller ligamentspenninger i korsryggen er vanlige symptomer på lumbago.
  4. Strålingssmerter: Noen ganger kan smerten stråle ut til baken eller nedover benet, noe som indikerer mulig involvering av isjiasnerven.

Behandling for lumbago kan variere avhengig av årsaken til smerten og alvorlighetsgraden av tilstanden. Her er noen generelle tilnærminger som ofte brukes:

  1. Hvile og unngå utløsende aktiviteter: Unngå aktiviteter som forverrer smerten og gi ryggen tilstrekkelig hvile.
  2. Smertestillende medisiner: Over-the-counter smertestillende medisiner som ibuprofen kan bidra til å lindre smerte og redusere betennelse.
  3. Kiropraktor: En kiropraktor kan undersøke hva den faktiske årsaken er og utelukke at det ikke foreligger prolaps eller lignende. Ut ifra undersøkelsen kan en kiropraktor gi riktig behandling i forhold til hvilke ledd og muskler som må mobiliseres, og hvilke som må stabiliseres. Gi spesifikke øvelser og teknikker for å styrke ryggmuskulaturen, forbedre fleksibilitet og redusere smerte.
  4. Varme- og kuldebehandling: Påføring av varme- eller kuldekompresser på det smertefulle området kan bidra til å lindre muskelspenninger og redusere betennelse.
  5. Korsett eller støtte: Bruk av et ryggkorsett eller støttebandasje kan gi ekstra støtte til ryggen og bidra til å redusere belastningen.
  6. Livsstilsendringer: Forbedring av kroppsholdning, vektkontroll, og styrketrening kan bidra til å forebygge tilbakevendende lumbago.