Plantar fascitt / Betennelse under foten

Plantar fasciitt er en tilstand som involverer betennelse i plantar fascia, en tykk bindevevssene som strekker seg langs undersiden av foten fra hælen til tærne. Plantar fascia fungerer som en støtdemper og gir støtte til fotens lengdebue. Når denne vevet blir irritert eller betent, oppstår tilstanden kjent som plantar fasciitt.

Symptomer på plantar fasciitt inkluderer:

 1. Smerter: Vanligvis opplever personer med plantar fasciitt smerter under foten, spesielt nær hælen. Smertene kan være skarpe eller verkende og er vanligvis mest intense etter å ha stått opp om morgenen eller etter å ha sittet i en stund.
 2. Stivhet: Fotstivhet, spesielt etter hvileperioder, er vanlig. Dette kan gjøre det vanskelig å gå normalt.
 3. Hevelse: Noen mennesker med plantar fasciitt kan oppleve hevelse i området der plantar fascia fester seg til hælen.
 4. Vanskeligheter med å gå: Smertene kan føre til at personen endrer måten de går på for å redusere ubehaget.

Årsakene til plantar fasciitt kan variere og inkludere overbelastning av foten, langvarig ståing, overvekt, dårlig fottøy, overpronasjon (ifoten runder innover), stramme leggmuskler eller sener, eller endringer i aktivitetsnivået.

Behandling for plantar fasciitt kan inkludere:

 1. R.I.C.E: Hvile, is, kompresjon og heving kan bidra til å redusere betennelse og lindre smerte.
 2. Støttende fottøy: Bruk av støttende sko med god demping og støtte til fotbuen kan bidra til å avlaste plantar fascia.
 3. Strekkøvelser: Øvelser for å strekke leggmuskulaturen og plantar fascia kan hjelpe med å forbedre fleksibiliteten og redusere belastningen på vevet.
 4. Ortopediske innleggssåler: Disse kan bidra til å korrigere eventuelle feilstillinger i foten og gi ekstra støtte.
 5. Kiropraktor: En kiropraktor kan gi spesifikke øvelser og terapier for å styrke musklene i foten, forbedre fleksibiliteten og korrigere ledd.
 6. Trykkbølgebehandling: Trykkbølgebehandling (eller sjokkbølgeterapi) er en ikke-invasiv medisinsk behandlingsmetode som bruker kraftige akustiske bølger for å behandle forskjellige muskel- og skjelettplager. Behandlingen involverer bruk av en enhet som sender lydbølger med høy intensitet gjennom huden og inn i det berørte vevet. Trykkbølger stimulerer helingsprosesser og bidrar til å redusere smerte og betennelse. Denne typen terapi er svært effektiv for å behandle plantar fasciitt og tilbys hos de fleste av våre klinikker.

Fordelene ved trykkbølgebehandling inkluderer:

 1. Smertelindring: Trykkbølgebehandling kan bidra til å redusere smerte ved å stimulere frigjøringen av smertestillende stoffer i kroppen og ved å redusere betennelse.
 2. Økt blodsirkulasjon: Behandlingen kan forbedre blodsirkulasjonen til det berørte området, som igjen kan bidra til raskere helbredelse og reduksjon av betennelse.
 3. Stimulering av helingsprosesser: Trykkbølgene kan stimulere kroppens naturlige helingsprosesser, inkludert reparasjon av skadet vev og dannelse av nytt vev.
 4. Ikke-invasiv: Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv prosedyre, noe som betyr at det ikke er nødvendig med kirurgi eller injeksjoner.
 5. Rask behandling: Behandlingen tar vanligvis kort tid, og pasienten kan vanligvis gå tilbake til normale aktiviteter umiddelbart etterpå.
 6. Minimal bivirkninger: Trykkbølgebehandling har vanligvis minimale bivirkninger, selv om noen pasienter kan oppleve mild ubehag under selve behandlingen.

I noen tilfeller kan mer invasive behandlinger som injeksjoner av kortikosteroider være aktuelle. Kirurgi er sjelden nødvendig og betraktes som en siste utvei når alle andre behandlingsalternativer har mislyktes.