Tennis albue

Tennisalbue, også kjent som lateral epikondylitt, er en tilstand der det oppstår smerte og betennelse på utsiden av albuen. Tilstanden får navnet sitt fordi den ofte er assosiert med repetitive bevegelser og overbelastning av underarmens muskler og sener, noe som er vanlig i idretter som tennis. Likevel kan tennisalbue også påvirke personer som ikke spiller tennis, inkludert personer som gjør mye arbeid som krever gjentatte hånd- og underarmbevegelser.

Symptomer på tennisalbue inkluderer:

 1. Smerter: Smerte på utsiden av albuen er det mest fremtredende symptomet. Smerten kan variere fra mild til alvorlig og kan forverres ved aktiviteter som griper, løfting eller twisting av håndleddet.
 2. Stivhet: Stivhet i albuen, spesielt om morgenen etter hvile, er vanlig.
 3. Svakhet: Noen mennesker opplever svekket grepstyrke på grunn av smerten.
 4. Smerter ved berøring: Området rundt albuen kan være ømt og følsomt når det blir berørt.

Behandlingen for tennisalbue kan inkludere følgende tilnærminger:

 1. Hvile og unngå utløsende aktiviteter: Det er viktig å unngå aktiviteter som forverrer smerten, spesielt i de første stadiene av tilstanden. Dette kan inkludere å endre eller redusere intensiteten av aktiviteter som forårsaker smerte.
 2. Is og hvile: Påføring av ispakning på området kan bidra til å redusere betennelse og smerte. Å gi albuen nok hvile og avlastning er også viktig for helbredelse.
 3. Styrke- og fleksibilitetsøvelser: Spesifikke øvelser som fokuserer på å styrke underarmens muskler og forbedre fleksibiliteten kan være nyttige. En kiropraktor kan veilede deg gjennom passende øvelser.
 4. Ergonomiske endringer: Hvis tilstanden er relatert til arbeid eller spesifikke aktiviteter, kan endringer i arbeidsstilling eller bruk av støttende enheter, som en albuestøtte, bidra til å redusere belastningen.
 5. Medikamentell behandling: Smertestillende medisiner eller ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) kan bidra til å lindre smerte og redusere betennelse.
 6. Injeksjoner: I noen tilfeller kan leger administrere kortikosteroidinjeksjoner i det berørte området for å redusere betennelse og smerte.
 7. Trykkbølgebehandling: Trykkbølgebehandling (eller sjokkbølgeterapi) er en ikke-invasiv medisinsk behandlingsmetode som bruker kraftige akustiske bølger for å behandle forskjellige muskel- og skjelettplager. Behandlingen involverer bruk av en enhet som sender lydbølger med høy intensitet gjennom huden og inn i det berørte vevet. Trykkbølger stimulerer helingsprosesser og bidrar til å redusere smerte og betennelse. Denne typen terapi har blitt brukt med suksess for å behandle forskjellige tilstander, inkludert tennis albue.

Fordelene ved trykkbølgebehandling inkluderer:

 1. Smertelindring: Trykkbølgebehandling kan bidra til å redusere smerte ved å stimulere frigjøringen av smertestillende stoffer i kroppen og ved å redusere betennelse.
 2. Økt blodsirkulasjon: Behandlingen kan forbedre blodsirkulasjonen til det berørte området, som igjen kan bidra til raskere helbredelse og reduksjon av betennelse.
 3. Stimulering av helingsprosesser: Trykkbølgene kan stimulere kroppens naturlige helingsprosesser, inkludert reparasjon av skadet vev og dannelse av nytt vev.
 4. Ikke-invasiv: Trykkbølgebehandling er en ikke-invasiv prosedyre, noe som betyr at det ikke er nødvendig med kirurgi eller injeksjoner.
 5. Rask behandling: Behandlingen tar vanligvis kort tid, og pasienten kan vanligvis gå tilbake til normale aktiviteter umiddelbart etterpå.
 6. Minimal bivirkninger: Trykkbølgebehandling har vanligvis minimale bivirkninger, selv om noen pasienter kan oppleve mild ubehag under selve behandlingen.

De fleste av våre klinikker tilbyr en slik behandling. Ta kontakt med din nærmeste klinikk og gjør en forespørsel. De vil enten kunne tilby trykkbølgebehandling eller kunne henvise deg til et lokalt institutt som tilbyr dette.