Leddmanipulasjon / Ledd Korrigering

Leddmanipulasjon er det forløsende “knekket” som kiropraktorer er så kjent for. Dette er vår spesialkompetanse, som vi bruker 5 år i studiet på å lære, men bli nå også oftere brukt av manuellterapeuter, naprapater, osteopater etc. Det er et godt dokumentert behandlingsmetode og foreligger i kliniske retningslinjer mot en rekke diagnoser i muskler og ledd.

– Leddbehandling av stive ledd

Målet er å øke bevegelighet av stive og dysfunksjonelle ledd. Vi korrigerer kun de hypomobile (de som beveger seg mindre enn det som er optimalt/normalt). Dette fremmer normal bevegelse som igjen medfører at musklene ikke blir like overarbeidede og anspente.

Hva er ´knekke´ lyden?

Knekket skyldes en rask separasjon i festepunktene som utgjør et ledd. Når disse leddflatene åpnes opp, særlig hvis de har vært stive over lengre tid, så oppstår det en trykkforandring der væske trekker tilbake inn i leddet. Dvs bevegelsen blir friere og fuksjonen bedre. Et tegn på leddlåsning er at det ofte knirker og knaser når du beveger leddet. Med andre ord er det lite for lite veske mellom flatene som er med på å smøre leddene.

Noen ganger merker man veldig godt om et led er ´låst´. F.eks. akutt, ved at man ikke får vridd hodet til en side, eller man får ikke bøyd seg ned for å ta på sokker. Andre ganger kan man merke at man får stadig mer problemer med å snu hodet når man f eks skal rygge med bil.

Over tid vil man også oppleve smerter i muskulaturen. For det er ved at en muskel kontraherer at leddet flytter på seg! Og har man vakum inne i leddspalten, så må muskelen yte mye større kraft for å kunne utføre den bevegelsen. Etter hver blir muskelen sliten, og man får triggerpunkter/muskelknuter, som igjen gir smerte. Mange spør ofte er det ´muskulaturen eller leddet?´ Svaret er dermed enkelt; man får som regel ikke det ene uten det andre. Da ledd og muskler fungerer i kombinasjon må de også behandles i kombinasjon

MRI movie peers inside cracking knuckles