Generelt om korsryggen

Muskel- og skjelettlidelser er den hyppigste medisinske årsaken til sykefravær og koster samfunnet milliarder av kroner. De fleste vil oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet.

Hvorfor er korsryggsmerter så vanlig?

Les mer: Generelt om korsryggen

Symptomer ved ryggsmerter

Ryggsmerter er et vanlig problem og vi regner med at 80-90% av befolkningen vil oppleve ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. I noen tilfeller hender det at smertene oppstår plutselig uten spesiell foranledning som ved smertefulle kink/hekseskudd eller prosesser som overtid fører til muskelknuter, stive leddforbindelser eller prolaps. Ryggen kan også være opphav til smerter nedover bena som ved isjias.

Les mer: Symptomer ved ryggsmerter

Akutte ryggsmerter

Akutte ryggsmerter, også kalt akutt lumbago, kink eller hekseskudd, er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Dette er den vanligste plagen i muskel-/skjelettapparatet. Mange vil raskt bli bedre i løpet av noen dager ,men hvis tilstanden vedvarer utover dette bør man oppsøke en kiropraktor for vurdering og råd. Akutte ryggsmerter er vanlig pga løft, vridninger, fall eller etter bilulykker/whiplash.

Les mer: Akutte ryggsmerter

Kroniske ryggsmerter

Hvis du har hatt ryggsmerter i over tre måneder kan dette kategoriseres som kroniske ryggsmerter. Det er viktig å kjenne symptomene til ryggsmerter for å unngå at dette blir kroniske smerter som ofte tar tid å behandle.

Les mer: Kroniske ryggsmerter

Prolaps i ryggen

Ryggsøylen består av 24 virvler og mellom hver ryggvirvel ligger det en bruskskive som kalles mellomvirvelskiven. Mellomvirvelskivene har en viktig støtdempende funksjon i ryggraden vår. Mellomvirvelskivene består av en myk kjerne med en hardere ytre flate rundt. Den harde ytre ringen består av flere ringer, disse kan sprekke opp og det indre kjernematerialet kan bli presset ut fra sin normale stilling og man har et prolaps.

Les mer: Prolaps i ryggen

Kink i ryggen

Akutte ryggsmerter, også kalt akutt lumbago, kink eller hekseskudd, er en smertefull, men som regel ufarlig tilstand. Akutte ryggsmerter er den vanligste plagen i muskel- og skjelettapparatet. De fleste blir bedre i løpet av noen dager. Skulle likevel tilstanden vedvarer utover dette bør man oppsøke en kiropraktor for vurdering og råd. Akutte ryggsmerter er vanlig etter løft, vridninger, fall eller etter bilulykker/whiplash.

Les mer: Kink i ryggen

Isjias

Isjiasnerven er kroppens lengste nerve. Den er en stor og tykk nerve som egentlig er en samling av lange nervetråder. Den starter i nedre del av korsryggen, går gjennom bekken og sete til bakside/ytterside av lår og legg og ender opp fremme i tærne. På vei nedover forsyner den mange forskjellige strukturer, blant annet muskler, sener, leddbånd, ledd, blodårer og hud med nerveimpulser. Når isjiasnerven blir irritert får du det som heter isjias. Noen ganger er isjias en ettervirkning av prolaps i ryggen eller akutte ryggsmerter. Isjias kan forekomme i alle aldersgrupper men er mest vanlig i 30-50 års alderen.

Les mer: Isjias

Røntgen og MR av korsryggen

Kiropraktorer har med sin 6 årig utdannelse den lengste utdannelsen av de faggruppene som behandler muskel- og skjelettlidelser. Kiropraktorer er autorisert helsepersonell. Det innebærer at kiropraktorer ved behov kan henvise pasienter til røntgen/MR eller CT undersøkelser på lik linje med leger. Dette er rettigheter som andre faggrupper som fysioterapeuter, naprapater, osteopater eller akupunktører ikke har.

Les mer: Røntgen og MR av korsryggen

God ergonomi for ryggen

Ryggsmerter kan begrenses ved hjelp av god ergonomi for ryggen. Dette er spesielt viktig når man utfører daglige gjøremål.


Ryggraden eller Columna spinalis er bygd opp av 33-34 uregelmessige knokler, disse knoklene kaller vi ryggvirvler. Virvlene har forskjellig utseende ulike steder i ryggraden. Virvlene holdes fra hverandre av mellomvirvelskiver. Nabovirvler danner baktil små ledd med hverandre som er kalt fasettledd eller bueledd (styringsledd). Hele ryggsøylen holdes sammen av sterke leddbånd som omhyller hele ryggsøylen. Når vi beveger på ryggraden beveger vi på leddene mellom virvlene og mellomvirvelskiven virker som en støtdemper. Det er en rekke leddbånd eller ligamenter som er med på å stabilisere ryggraden vår og det er muskulaturen vår som beveger ryggen. Alle disse prosessene blir kontrollert og styrt av nervesystemet. Hvis det blir en feil i dette samspillet har man det vi kaller for nedsatt funksjon. Det er vår jobb som kiropraktorer å undersøke ryggen grundig for å se om vi kan avdekke hvor feilen ligger som igjen ligger til grunn for smerteopplevelsen.

Skader er ofte resultat av feilmekanikk i ryggen. Vedvarende feilmekanikk kan over tid medføre slitasjeforandringer som igjen øker faren for gjentagende ryggsmerter. I en kontorjobb sitter man ofte timevis i en statisk posisjon som gjør at musklene kan stivne. Da er det spesielt viktig å ha riktig sittestilling. Ved å bruke riktig ergonomi for ryggen vil dette minske på belastningsplager.

Noen gode tips for god sitteergonomi for ryggen

 • Knærne skal ha omtrent 90° vinkel når du sitter på kontorstolen
 • Skuldrene skal være avslappet
 • Hoftene skal være noe høyere enn knærne
 • Ryggstøtten skal tilpasses slik at nedre del av ryggstøtten presses mot korsryggen
 • Armlenene skal være posisjonert i omtrent samme høyde som albuene dine er i når du sitter med 90° bøy i albuene
 • Hele fotsålen skal ha full kontakt med gulvet

Mange får akutte rygg smerter etter et løft. Viktige elementer ved god løfteteknikk er

 • Det er viktig å være forberedt på løftet
 • Stå nært inntil gjenstanden som skal løftes
 • Stå med benene i skulderbredes avstand fra hverandre
 • Føttene skal være i linje med hverandre
 • Bøy hofter og knær og hold ryggen så rett som mulig

Trening/øvelser

Det er ikke alltid de tunge løftene som forårsaker ryggsmerter men det at man skal plukke opp lette gjenstander fra gulvet. Ofte er det en kombinert bevegelse hvor man bøyer seg frem og vrir kroppen som stiller store krav til ryggfunksjonen. Da er det lett for at ryggen låser seg, og man får et hekseskudd eller et kink. Mange får plager fra ryggen under eller etter trening uten å vite nøyaktig hva som skjedde eller om det skjer under en konkret øvelse. Ofte fungerer ikke samspillet mellom de forskjellige muskelgruppene i ryggen, hvor de små leddnære muskelgruppene som skal stabilisere ryggraden vår er understimulert og de ytre lagene som yter kraft er overstimulert. Denne ubalansen mellom de muskelgruppene som skal yte kraft under et løft og de som skal stabilisere ryggraden er en viktig årsak til kroniske ryggplager og slitasjeforandringer. Det er derfor viktig å trene opp kjernemuskulaturen vår med core- eller stabilitetsøvelser.

Se mer under ryggøvelser med ball.

Finn din klinikk

eller bestill time online

Videoarkiv ryggen

De fleste tilfeller av ryggsmerter kan forbedres ved hjelp av enkle øvelser. For å unngå tilbakevendende ryggsmerter, kan det være smart å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Da er det viktig at du opprettholder en god bevegelse i rygg- og bekkenregionen, med jevnlige aktiviteter og øvelser.
Firfotstående armløft til siden
Firfotstående armløft til siden

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Crawl ben og armløft med pute
Crawl ben og armløft med pute

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Slik utfører du øvelsen broen.
Slik utfører du øvelsen broen.

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Kiropraktorgruppen - Aktivering av dyp ryggmuskulatur
Kiropraktorgruppen - Aktivering av dyp ryggmuskulatur

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Slik utfører du øvelsen TRX planken.
Slik utfører du øvelsen TRX planken.

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Slik utfører du øvelsen TRX mountain climber.
Slik utfører du øvelsen TRX mountain climber.

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av ...

Har du helseforsikring?

Du kan med fordel benytte deg av din helseforsikring hos følgende forsikringsselskaper m.fl.
ved alle Kiropraktorgruppen sine klinikker rundt om i landet.

Om oss

Kiropraktorgruppen er en landsdekkende samling av autoriserte kiropraktorer. Alle med medlemskap i Norsk Kiropraktorforening.

kg logo hvit